luni, 10 ianuarie 2011

Imparatul cel galgaricios si merele "de aur"

Nu mai stiu unde am citit povestea asta,dar sper sa imi amintesc cat mai bine !

A fost o data ca niciodata un mare imparat,intr-o zi obisnuita de vineri,cand taranii vin la targ el statea intr-o camera din castel si se uita la ei.
Un negustor cu o caruta de mere isi lauda produsul "Mere,hai lume la mere,cele mai bune mere".Pe langa el se invarteau o gramada de musterii,lucru care il pune pe ganduri pe Imparatul galgaricios.

Imparatul il cheama numaidecat pe logofat,ii da o punga cu galbeni si ii zice sa cumpere un kil de mere.Logofatul pleaca la un alt dregator,ii da o jumatate de punga de galbeni si ii cere sa cumpere un kil de mere.Dregatorul pleaca la un strajer de la poarta,ii da zece galbeni si da ordin sa cumpere un kil de mere.

Strajerul se duce la negustor,isi face loc printre oameni si ii confisca toata caruta cu mere,ajunge la poarta la dregator si ii da doi saci cu mere.Dregatorul se duce la logofat si ii da un sac,logofatu pleaca la imparat si ii aduce un kil de mere:

-Bune merele astea,logofatule,cat ti-a cerut pentru ele?
-O punga de galbeni.
-O punga intreaga???Pai inseamna ca oamenii astia au bani si se imbogatesc,ia sa marim noi impozitele ca au de unde plati !

2 comentarii: